instructeur worden?

meld je aan!

In 2021 vindt onze instructeursopleiding plaats. Deze bestaat uit verschillende modules die je los kan volgen (1 t/m 4) of in zijn geheel (1 t/m 5 plus examen) om de volledige opleiding te kunnen afronden.

Wanneer je geslaagd bent voor het examen ben je in staat om op een verantwoorde manier sportieve activiteiten aan te bieden voor honden en mensen.

Er bestaat ook de mogelijkheid om licentiehouder te worden van WOOFCAMP waarmee je onder de vlag van WOOFCAMP je activiteiten kan gaan uitvoeren.

 

Hoe ziet de opleiding er uit:

Module 1 – Sporten met hond en mens (2 dagen)

Module 2 – Energieoverdracht: verbale en non-verbale communicatie bij honden en mensen (2 dagen)

Module 3 – Verdieping: lesgeven met oog voor individuele uitdagingen (2 dagen)

Module 4 – Omgaan met omgevingsinvloeden (3x 3 uur verdeeld over 2 aaneengesloten dagen)

Module 5 – Certificatie module (1 dag)

Examen

 

 

Module 1: Sporten met hond en mens (2 dagen)

In deze module leer je hoe je sportieve activiteiten met honden en mensen zodanig vorm geeft dat iedereen er met plezier aan kan blijven mee doen.

De nadruk ligt op de bewegingsleer van honden en je leert het gedrag van honden (beter) lezen. Na voltooien van de module weet je waar je op moet letten om overbelasting en/of blessures te voorkomen. We staan uitgebreid stil bij de bewegingsleer van honden, omdat honden vaak niet aangeven dat ze ergens last van hebben. Met meer zicht op wat ‘normaal’ is voor een hond, kan je in een vroeg stadium signaleren of bepaalde oefeningen moeten worden aangepast. Je bent na deze module zeker géén hondenfysiotherapeut. Dat is een vak apart en we bespreken ook wanneer je doorverwijst naar een specialist zodat het sporten voor de hond veilig en leuk blijft.

Na voltooien van deze module heb je ook kennis van de meest voorkomende fysieke klachten bij mensen en hoe je daar de oefeningen op aanpast. We nemen je mee in klassieke WOOFCAMP-oefeningen en belichten die vanuit verschillende kanten zodat je goed begrijpt wat erbij komt kijken om het sporten niet alleen veilig, maar vooral ook uitdagend en leuk te houden voor iedereen.

Tot slot heb je voldoende bouwstenen om een leuke sportles vorm te geven en uit te dragen.

Datum: zaterdag 27 en zondag 28 februari 2021
Tijd: 10:00-17:00 uur
Kosten: EUR 325,-

 

Module 2: Energieoverdracht – verbale en non-verbale communicatie bij honden en mensen (2 dagen)

Energieoverdracht is een overkoepelende term waarachter vooral heel veel communicatie schuilgaat – verbaal, non-verbaal en op energetisch niveau. In deze module leer je hoe je met hond en mens het beste kan communiceren zodat iedereen zich gehoord voelt en daardoor precies die instructies, tips en handvatten krijgt die nodig zijn zodat samen sporten leuk en leerzaam is.

We staan stil bij de manier hoe honden communiceren. Je leert hun signalen op tijd en op de juiste manier te lezen en interpreteren.

Communicatie vindt altijd plaats in een bepaalde context. Voor honden wordt de context bepaald door de omgeving, de andere honden, de dynamiek die tussen de honden bestaat en de plaats die zij daarin innemen. De mens zit wat ingewikkelder in elkaar en brengt ook allerlei overtuigingen in. Zonder dat hij zich daarvan bewust is. De bril waardoor we kijken bepaalt over het algemeen wat we waarnemen en hoe we een situatie ervaren. Kenmerkend voor WOOFCAMP is, dat we juist stilstaan bij dit stuk bewustwording. Het is namelijk niet alleen ontzettend verhelderend om je bewust te worden van de bril die je op hebt in je interactie met mensen en honden. Je bent ook een veel betere coach en instructeur wanneer je dit doorhebt en je kan mens en hond daardoor veel beter begeleiden en ervoor zorgen dat ze hun doelen bereiken.

En dan is er tot slot de communicatie tussen mens en hond. Honden zijn zeer gevoelig voor energie en daarom spreken we in deze relatie ook van energieoverdracht. De dynamiek tussen mens en hond kan je heel veel vertellen over wat er bij wie moet worden af- of aangeleerd zodat vermeend “probleemgedrag” van een hond die bijvoorbeeld chronisch aan de riem trekt, verdwijnt als sneeuw voor de zon. In de module 4 gaan we nog veel dieper in op probleemgedrag en hoe je daar in je sportieve activiteiten mee omgaat.

Datum: zaterdag 27 en zondag 28 maart 2021
Tijd: 10:00-17:00 uur
Kosten: EUR 325,-

 

Module 3: Verdieping – lesgeven met oog voor individuele uitdagingen (2 dagen)

Deze module bouwt voort op module 1 en 2 en is een verdieping. Je leert hoe je het sporten met honden interessant maakt voor verschillende mensen en honden. Daardoor zijn je activiteiten boeiend voor een breed publiek. Je deinst ook niet (meer) terug voor het werken met zogenaamd moeilijke honden met probleemgedrag, want je hebt geleerd hoe je daar mee om moet gaan. Je krijgt tools aangereikt waarmee je probleemgedrag kan aanpakken en waardoor je gaat zien wat er bij hond en/of mens moet worden aan- of afgeleerd om tot het gewenste resultaat te komen.

De begeleiding van dit proces valt en staat met het kunnen signaleren, uitleggen en aanpakken van de angel van het probleem. Je leert hoe je hierover communiceert en hoe je de vooruitgang kan monitoren. Daarnaast besteden we aandacht aan het creëren van een veilige (les)omgeving zodat iedereen gemotiveerd blijft om aan zichzelf en de uitdagingen te werken. Je lessen krijgen een bepaalde diepgang die mensen en honden weten te waarderen.

Datum: zaterdag 17 en zondag 18 april 2021
Tijd: 10:00-17:00 uur
Kosten: EUR 325,-

 

Module 4: Omgaan met omgevingsinvloeden (3x 3uur in de ochtend en/of avond)

Dit is een echte praktijkmodule waarbij je leert externe factoren op constructieve manier te integreren in je sportieve activiteiten. Welke invloed heeft het sporten op verschillende locaties op hond en mens? Waarom is afwisseling juist zo goed? Hoe ga je om met onverwachte situaties tijdens het sporten? Denk daarbij aan voorbij rennende sporters of een voetbal die ineens de rust en concentratie verstoort. Hoe verwerk je de uitdagingen van je cursisten in de les waardoor iedereen er wat van kan leren?

We lichten ook het tipje van de sluier op van hoe WOOFCAMP-lessen zijn opgebouwd en waarom dat zo ondersteunend is bij het trainen van aandachtsboog en concentratievermogen van hond (en mens). De kracht zit hem in de opbouw, de thema’s en de wisseling van locatie op bepaalde momenten. Je gaat dit in deze module vooral zelf in de praktijk ervaren. In de Certificatie module krijg je alle bouwstenen nader uitgelegd en kan je aan de slag met het bouwen van je eigen lessen.

Datum: vrijdag 7 en zaterdag 8 mei 2021
Tijd: 10:00-17:00 uur
Kosten: EUR 165,-

 

Module 5: Certificatie module (1 dag)

Deze module is de kers op de taart van de opleiding Sport-instructeur voor Honden van de WOOFCAMP-Academy. Al hetgeen wat geleerd is in bovenstaande modules gaat als een complete puzzel samenvallen. We keren nog eens terug naar wat belangrijke theorie die de fundering voor de praktijk vormt. Je leert hoe je sportactiviteiten voorbereidt en (logisch) opbouwt aan de hand van thema’s. Je krijgt zicht op wat er nodig is om je klanten goed te begeleiden en te binden. Dit gaat, net als bij de andere modules gepaard met praktijk oefeningen en opdrachten.

Om voor certificatie in aanmerking te komen bereid je een sportieve activiteit voor (schriftelijk verslag), geef je deze activiteit in de praktijk en maak je het theoretische examen.

En omdat dit wellicht het beginpunt is van jouw eigen bedrijf, krijg je als bonus een overzicht van wat je allemaal moet weten over het opstarten van je eigen bedrijf. Het is ook mogelijk daar meer begeleiding in te krijgen door onze coach.

Datum: zondag 30 mei 2021
Kosten: EUR 165,-

 

Examen

Het examen bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Vooraf ingeleverde moduleopdrachten voor modules 1, 2, 3 en 4. Ze moeten allen met een voldoende zijn beoordeeld.
  • Schriftelijk examen van 2 uur (meerkeuzevragen en open vragen)
  • Praktijk examen (het geven van een deel van een sportles)

Datum: zaterdag 26 juni 2021
Kosten: EUR 145,-

Herexamen: EUR 95,-

Meld je aan voor de opleiding en druk op de knop onderaan deze pagina.

 

Investering op een rij

Module 1 – EUR 325,-
Module 2 – EUR 325,-
Module 3 – EUR 325,-
Module 4 – EUR 165,-
Module 5 – EUR 165,-
Examen – EUR 145,-

Aantal contacturen: 58 uur
Studietijd: circa 1 tot 1,5 uur per contactuur

De volledige opleiding kost EUR 1450,-. Wanneer je je in een keer voor alle modules aanmeldt én in een keer betaalt krijg je een korting van 10% en betaal je dus maar EUR 1305,-. In alle overige gevallen kan je per module betalen.

Alle bedragen zijn exclusief BTW.

Wanneer je geslaagd bent krijg je een certificaat en ben je instaat om op een verantwoorde en veilige manier sportles te geven aan honden en mensen. Je kan daarmee aan de slag, maar het is niet toegestaan de naam WOOFCAMP te gebruiken. Als je dat wilt, dan kan je licentiehouder worden. Dat heeft een aantal fijne voordelen en als je binnen 1 jaar na het behalen van je diploma besluit licentiehouder van WOOFCAMP te worden krijg je een fikse korting op het materialenpakket.

 

WOOFCAMP-Licentie

WOOFCAMP heeft bepaalde normen en waarden die onze manier van sporten onderscheidt van anderen. Als licentiehouder maak je dit duidelijk aan je klanten. Door middel van onze jaarlijkse bijeenkomsten waarin we onze kennis opfrissen of verdiepen, waarborgen wij de kwaliteit van WOOFCAMP.

Het grote voordeel van de WOOFCAMP-licentie is dat je lid wordt van een platform dat zichtbaar is en door menig media al benaderd wordt als het gaat om “sporten met je hond”. Ze kloppen bij ons aan met vragen of verzoeken voor interviews en workshops. Daarmee zetten we WOOFCAMP regelmatig in the picture en lift je mee met onze naamsbekendheid. In ruil voor een jaarlijkse bijdrage (€ 55,- excl. BTW) krijg je bovendien jouw eigen profiel op onze website met een linkje naar jouw website of e-mail zodat mensen zich direct bij je kunnen aanmelden voor lessen. We sturen regelmatig nieuwsbrieven en persberichten uit waarin nieuwe locaties en nieuwe lessen en activiteiten worden aangekondigd. Lever jouw input op tijd aan en je lift mee. Tot slot vormen de WOOFCAMP-licentiehouders een community. We kunnen met vragen bij elkaar terecht als we even niet meer weten hoe of wat met een hond of klant. We organiseren ook een keer per jaar een terugkomdag waarin we gewoon gezellig samenkomen en een workshop doen om onze kennis van het vak te verdiepen.

De voordelen van de WOOFCAMP-Licentie op een rij

 • Profielpagina op onze website
 • Meeliften op onze PR kanalen en naamsbekendheid (nieuwsbrief, persberichten, Facebook en Instagram)
 • De mogelijkheid om activiteiten aan te kondigen via onze PR kanalen
 • De mogelijkheid om bij te dragen aan (landelijke) verzoeken voor workshops, beurzen en evenementen
 • Community
 • Gelegenheid om te sparren met je collega’s als je tegen problemen aanloopt
 • Korting op jaarlijkse terugkomdag met een verdiepingsworkshop

Kosten: EUR 65,- per jaar

 

Startpakket voor beginnende licentiehouders

Als licentiehouder vinden wij het belangrijk dat je het merk WOOFCAMP makkelijk kan uitdragen. Wanneer je binnen 1 jaar na het behalen van je certificaat voor een licentie kiest dan krijg je een uitgebreid materialenpakket ter beschikking met korting. Wanneer je op een later moment licentiehouder wilt worden kan dat ook en betaal je de normale kosten ervoor.

In dat pakket zit:

 • Een uitgebreide EHBO doos
 • 4 pionnen
 • 8 ballen
 • 8 yogamatten
 • 8 elastieken
 • Hoodie in jouw maat met logo
 • T-shirt in jouw maat met logo
 • Bodywarmer in jouw maat met logo
 • Autoreclame

De waarde van dit pakket is EUR 375,-.

Wanneer je binnen een jaar na het succesvol afronden van je opleiding je licentie aanvraagt krijg je bovenstaande pakket én je eerste jaar lidmaatschap voor maar EUR 275,-.

Alle bedragen zijn exclusief BTW.

 

Meld je aan voor de opleiding en druk op de knop onderaan deze pagina.

 

De docenten van de opleiding

MARIT
Marit is de bedenker en oprichter van WOOFCAMP. Deze formule van sporten met je hond kwam voort uit de behoefte van haar hondengedragstherapie-klanten om een follow-up te hebben voor hetgeen ze in een traject geleerd hadden en op een speelse manier te blijven werken aan de relatie met hun honden. Het lag voor de sprotleraar in haar voor de hand om daar een sportieve activiteit voor te verzinnen die zijn vorm heeft gevonden in WOOFCAMP: bootcampen met je hond.

“WOOFCAMP is uniek”, vertelt ze enthousiast, “want de focus van de lessen ligt naast lekker sporten vooral op het werken met energie wat de basis is van de relatie tussen hond en mens. Onze instructeurs leren daarmee te werken in onze opleiding.”

Wat Marit ook zo leuk vindt aan WOOFCAMP is dat dit een plek is waar niet vingerwijzend naar elkaar gekeken wordt als de hond in de fout gaat. Maar dat de bredere context gezien wordt en dat mensen leren het gedrag van honden beter te begrijpen. Marit weet precies hoe het voelt als je door je omgeving in het hokje “oh daar heb je weer zo’n bulterriër eigenaar” wordt gestopt. Zij heeft twee “lastige gevallen” bulterriërs gesocialiseerd tot leuke, gezellige, Nederlandse honden.

Ze is de kortzichtigheid en veroordelende houding van haar medemens spuugzat en hoopt met haar werk als WOOFCAMP-instructeur en opleider mensen bewust te maken van álles wat er komt kijken bij het interpreteren van “probleemgedrag” en de oplossingen ervan.

Achtergrond

 • CIOS
 • Kynologisch instructeur
 • BhvD, EHBO en Diergeneeskundige kennis
 • Healing Touch Animals, Dierencommunicatie

 

KAROLIEN
Karolien is samen met Marit het creatieve brein achter de instructeursopleiding van de WOOFCAMP-Academy. Als coach en yogadocent heeft ze passie voor persoonlijke groei.

Zij vindt het boeiend om te begrijpen waarom mensen doen wat ze doen (of juist niet doen wat ze eigenlijk wel willen doen). Ze wil dan weten welke belemmerende overtuigingen de weerstand veroorzaken en ervoor zorgen dat ze toch hun doelen behalen. Het leren omgaan met weerstand en herkennen hoe zich dat voordoet tijdens het sporten of begeleiden van mensen en honden staat centraal in onze opleiding.

Daarnaast leer je hoe je op een niet-oordelende en bewuste manier met mensen communiceert. Wat onze instructeurs positief onderscheid van hun con-collega’s is dat ze zich bewust zijn van de gekleurde bril waardoor ze de wereld waarnemen én deze afzetten om de deelnemers – hond en mens – te ontvangen in een lesomgeving waar iedereen welkom is.

Bovendien vindt zij de formule sporten met je hond fantastisch. “Niet omdat ik zelf een fanatieke bootcamper ben,” zegt ze met een brede glimlach op haar gezicht, “maar omdat ik heb gezien en ook ervaren hoe leuk het is om samen met je (bonus)hond zoiets te doen.” Vol enthousiasme zet zij zich in om tijdens de opleiding alles wat met bewust lesgeven en communiceren te maken heeft over te dragen.

Achtergrond

 • MA Europese Studies met minor communicatiewetenschappen
 • Gecertificeerd yogadocent (500 uurs opleiding hatha yoga)
 • Professional Consciousness Coach (ACTP)

 

BARBARA
Barbara heeft een fascinatie voor het lijf – of zoals fysiotherapeuten dat zeggen – het bewegingsapparaat van mens en dier en vooral dat van honden en paarden. Haar huishouden bestaat uit man, zoon, hond, paard en een cavia en in haar vrije tijd is ze veel op stal. Ze is gek op dieren.

Barbara is vanaf het begin betrokken bij de WOOFCAMP-Academy en heeft haar jarenlange ervaring en kennis van het vak als dierenfysiotherapeut samengebracht in een interessante module over hondenfysiologie. Hierin leer je onder andere hoe het hondenlichaam werkt en wat een normale manier van bewegen is voor de hond. Vanuit daar leer je herkennen wanneer er iets afwijkt van de normale manier van bewegen en kan je jouw sportlessen aanpassen voor honden met blessures of lichamelijke (ras eigen) beperkingen. Dit zorgt ervoor dat iedereen met plezier en op een veilige manier kan sporten.

In haar werk krijgt Barbara vaak te horen dat ze zo heerlijk rustig is en dat daardoor de honden die ze behandelt ook zo rustig worden. Dit is nou een prachtig voorbeeld van energie-overdracht – een onderdeel dat in andere modules uitgebreid aan bod gaat komen. Kortom, Barbara straalt rust en vertrouwen uit en dat pikken honden (en mensen) op.

Achtergrond

 • HBO fysiotherapie voor mensen
 • Post-HBO opleiding fysiotherapie voor dieren
 • Diploma’s voor veterinaire chiropractie, kleine huisdieren en voor paarden.