Word WOOFCAMP-instructeur

Leer op een leuke, laagdrempelige en veilige manier sporten met hond én mens en werk spelenderwijs aan de hond-mens relatie en probleemgedrag

Herken je dit?

Jij houdt van sporten in de buitenlucht en bent dol op honden. Misschien werk je al als hondenprofessional of ben je van plan om met honden te gaan werken. In je omgeving zie je veel mensen te weinig quality time met hun hond doorbrengen, omdat ze nog zo veel andere dingen te doen hebben. Het lijkt alsof een dag vaak te kort is om én te kunnen werken, sporten, voor gezin te zorgen én de hond z’n nodige beweging en aandacht te geven. Jij vindt dat dat anders moet, want honden zijn een gelijkwaardig lid van de familie en mogen niet te kort komen.

Jij wil mensen enthousiast krijgen om op een leuke & sportieve manier tijd met hun geliefde viervoeter door te brengen.

Want waarom zou je tijd verspillen aan een sportschool voor je zelf en een agility training voor je hond als je sámen de allergrootste fun kan hebben in de buitenlucht met een uurtje bootcampen? Jij weet – uit ervaring of intuïtief – dat als de band tussen hond en mens verbetert, probleemgedrag minder wordt omdat mens en hond elkaar beter begrijpen. Dat wil je overdragen. Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen tijdens zo’n workout genoeg uitdaging krijgt? Hoe verdeel je je aandacht over alle deelnemers – dus de honden én de mensen? Hoe zorg je ervoor dat het veilig blijft? Want stel je voor dat er straks een hond uitvalt met alle gevolgen van dien.

Wat als er al een manier is om op een leuke, laagdrempelige én veilige manier met hond en mens te sporten en al gaande aan de relatie en eventueel probleemgedrag te werken? 

Klinkt goed, hè! Zoek niet verder, want WOOFCAMP is het antwoord op het verlangen van hondeneigenaren om op een sportieve manier quality time met hun hond door te brengen en wij leren je in de opleiding hoe je deze workout voor hond en mens geeft.


Lijkt het je boeiend om deze vorm van sporten aan te bieden in jouw regio?
Dan is de opleiding WOOFCAMP-instructeur iets voor jou.

Ik wil graag bellen en kennis maken

Ik wil graag de brochure ontvangen


Dit ga je leren

Je leert klassieke WOOFCAMP-lessen geven waarin een diepe gelaagdheid van (honden)gedragskunde in zit verwerkt, zonder dat de deelnemer dat door heeft, maar er wel de vruchten van plukt.

Aan het einde van de opleiding:

 • Weet je hoe je oefeningen aanpast aan de behoeften en het sport-niveau van hond en mens
 • Kan je blessures bij honden herkennen zodat je op tijd kan doorverwijzen naar een arts of fysio.
 • Kan je de lessen afstemmen op de omgeving en locatie waar je lesgeeft. Het is nogal een verschil of je in het bos of aan het strand of in een stadspark les gaat geven. Waar let je dan op? En hoe benut je de locatie in het voordeel van je les?
 • Weet je hoe je met verschillende thema’s en moeilijkheidsgraden je lessen afwisselend en uitdagend houdt voor beginners, gevorderden en voor regelmatig terugkerende klanten.
 • Kan je een professionele en uplifting sfeer waarborgen tijdens je lessen waarin iedereen afgestemde aandacht en tips krijgt zonder dat de flow van de les in gevaar komt.
 • Heb je ervaren hoe je eigen gedrag en energie bijdragen aan het verbeteren van het (probleem)gedrag van je hond.
 • Heb je een eenvoudig toepasbare methode geleerd om oude gedragspatronen te veranderen binnen het kader van een groepsles.
 • Weet je wat stabiel leiderschap inhoudt en hoe je ervoor zorgt zelf een stabiele leider te zijn voor je groep honden en mensen. Stabiel betekent niet dominant, maar wel in balans.
 • Weet je hoe je een goede intake moet voeren en wanneer het veilig is om honden met een rugzakje toe te laten in je lessen (of eerst door te verwijzen naar een hondengedragstherapeut).

Leer van experts

MARIT HENDRIKSEN Marit is bedenker en oprichter van WOOFCAMP. Zij bedacht deze formule van sporten met je hond als follow-up voor haar hondengedragstherapie-klanten om op een speelse manier te blijven werken aan de relatie met hun honden. Wat haar drijft is haar missie om mensen te leren het gedrag van honden beter te begrijpen, zodat er een einde komt aan het kortzichtige en veroordelende vingerwijzen naar elkaar als een hond de fout in gaat. Van Marit leer je alles over honden, hondencommunicatie en hondengedrag én hoe je dat met een eenvoudige en doeltreffende methode kan aanpakken.

KAROLIEN LAMMENS

Karolien is samen met Marit het creatieve brein achter de opleiding. Als coach en yogadocent heeft ze passie voor persoonlijke groei. Zij vindt het boeiend om te begrijpen waarom mensen doen wat ze doen (of juist niet doen wat ze eigenlijk wel willen doen). Ze wil dan weten welke belemmerende overtuigingen de weerstand veroorzaken en ervoor zorgen dat ze toch hun doelen behalen. Van haar leer je coachend lesgeven, wat inhoudt dat je o.a. weet wat er nodig is om een professionele en uplifting sfeer te waarborgen tijdens je lessen waarin iedereen afgestemde aandacht en tips krijgt zonder dat de flow van de les in gevaar komt.

BARBARA KUIPER-TOMESEN
Barbara is de hondenfysiotherapeut van de opleiding en heeft haar jarenlange ervaring en kennis van het vak samengebracht in een interessante module over hondenfysiologie. Hierin leer je onder andere hoe het hondenlichaam werkt en wat een normale manier van bewegen is voor de hond. Vanuit daar leer je herkennen wanneer er iets afwijkt van de normale manier van bewegen en kan je jouw sportlessen aanpassen voor honden met blessures of lichamelijke (ras eigen) beperkingen. Dit zorgt ervoor dat iedereen met plezier en op een veilige manier kan sporten


Deze instructeurs gingen je voor en zijn laaiend enthousiast over WOOFCAMP

PAULA DE RAM

"WOOFCAMP is zo veel meer dan een uurtje sporten! Ik heb het zelf ervaren en geef die ervaring nu als instructeur zo graag door aan anderen. In de WOOFCAMP formule zitten diepe lagen (honden)gedragskunde verwerkt, wat je als gewone deelnemer niet eens doorhebt, maar het werkt. Tijdens de opleiding hebben we zelf veel gesport. Als je dan achteraf naar de lesopbouw gaat kijken en hem analyseert, zie je pas uit hoeveel lagen hij bestaat en hoe sterk het in elkaar steekt."

EVI ROYACKERS

"WOOFCAMP is niet alleen leuk, het is noodzakelijk! Waarom? Omdat je hond meer is dan een kamerplant! Wat ik daarmee zeg is dat honden volwaardige gezinsleden zijn en net als mensen behoefte hebben aan liefdevolle, gemeende aandacht en aan mentale en fysieke uitdagingen. Door drukte trekken onze lieve viervoeters vaak aan het kortere einde. Daardoor kwijnen ze weg, worden ze soms zelfs lastig en vervelend. En de oplossing kan heel simpel zijn: breng samen tijd door op een creatieve en (op niveau) uitdagende manier. Dat is voor mij WOOFCAMP."

SVEN DE RYCKE

"Er komt voor mij bij WOOFCAMP van alles samen wat ik belangrijk vind: een opbouwende manier van lesgeven, respectvol contact naar elkaar en de honden, buiten sporten sámen met m’n hond, werken aan onze band en veel fun beleven. Naast dat je dat zelf allemaal ervaart in de opleiding leer je dus ook hoe je dat waarborgt in elke les die je geeft."

Iets voor jou?

Ik wil graag bellen en kennis maken

Ik wil graag de brochure ontvangen


Dit krijg je

 • Vier opleidingsweekenden en een examendag verdeeld over een periode van 3 maanden gevuld met praktijklessen en vernieuwende theorie inclusief een hele dag les van onze hondenfysiotherapeut Barbara. Aan het begin van de zomer ben je klaar om te gaan!

  2024
  Weekend 1  
  17 & 18 februari
  Weekend 2
    9 & 10 maart
  Weekend 3
    29  & 30 maart
  Weekend 4
    19, 20 & 21 april
  Examendag
    18 mei
 • Koffie, thee en een vegetarische lunch op alle dagen tijdens weekend 1, 2 en 4. Weekend 3 verzorg je zelf omdat we op verschillende locaties buiten aan het sporten zijn.
 • Persoonlijke 1 op 1 begeleiding op basis van de door jou vooraf ingebrachte leerdoelen (voor je zelf en voor je hond). De begeleiding wordt gedaan door opleidingsdocent en hondengedragstherapeut Marit en opleidingsdocent en bewustzijnscoach Karolien.
 • Een uitgebreide reader met alle leerstof per weekend.
 • 4 ZOOM-bijeenkomsten waarin we live vragen over de leerstof behandelen en feedback geven op huiswerkopdrachten.
 • De uitgeschreven WOOFCAMP-lessen die we tijdens de opleiding doen.
 • Een praktijk- en theorieexamen (herkansingen zijn niet inbegrepen)
 • … en spierpijn! Want we gaan veel sporten zodat je zelf hebt ervaren wat je straks je deelnemers vraagt te gaan doen. Hou er rekening mee dat we elk weekend minimaal 2x een complete WOOFCAMP-les doen.


Opbouw van de opleiding

Elk weekend heeft een eigen thema waardoor je de gelaagdheid en pedagogische opbouw van een klassieke WOOFCAMP-les leert doorzien en kan gaan inzetten voor maximale resultaat met jouw toekomstige deelnemers.

Weekend 1 Sporten met hond en mens

 • Je leert hoe je het sporten met hond en mens voor beiden veilig en uitdagend maakt.
 • Je leert hoe je oefeningen goed voordoet en uitlegt.
 • Je leert hoe je de sportoefeningen aanpast aan sport-niveau, blessures of raseigen beperkingen van een hond. Een Teckel heeft andere uitdagingen dan een Sint Bernard.
 • Je krijgt ook les van onze hondenfysiotherapeut. Zij leert je hoe je blessures bij honden signaleert zodat je op tijd kan doorverwijzen naar een arts of fysiotherapeut.

Weekend 2 Stabiel Leiderschap

 • Vanuit de gedachte “verandering begint bij jezelf” leer je hoe jij de sfeer en het resultaat van een les positief kan beïnvloeden.
 • Je zult daardoor inzien dat een goede les gebaat is bij stabiel leiderschap. Dat heeft niets met dominant zijn te maken, maar wel alles met in balans zijn. Je leert wat we daarmee bedoelen en hoe je ervoor zorgt dat je zelf zoveel mogelijk in balans bent.
 • Je leert wat energie-overdracht is en hoe hoge of lage energie de interactie tussen hond en mens beïnvloedt. Én hoe je daar je voordeel mee doet bij het tackelen van bepaalde leerdoelen.

Weekend 3 Omgaan met omgevingsinvloeden

 • Je gaat zelf op verschillende locaties in de buitenlucht sporten en ervaart wat dat met jou en je hond doet zodat je deze ervaring mee kan nemen in je eigen lessen.
 • Sporten aan het strand is anders, dan in een stadspark of in het bos. Je ontdekt waarom dat interessant is.
 • Je leert hoe je de omgeving op een leuke manier kan integreren in je sportles en waarom het wisselen van locatie educatief interessant is.

Weekend 4 Het Coachingsproces

 • Je leert lesgeven met oog voor individuele leerdoelen binnen het kader van een groepsles.
 • Je leert hoe je de flow bewaart terwijl je persoonlijke aandacht geeft.
 • Je leert een eenvoudig toepasbare methode om veel voorkomend probleemgedrag bij honden aan te pakken.
 • We bespreken ook wanneer aparte gedragstherapie eerst nodig is, want veiligheid in de lessen gaat voor.
 • En tot slot is er natuurlijk ook het leven ná de opleiding, daar hebben we het ook over en hoe dat eruit kan zien en wat je daarvoor nodig hebt.
 • Tussen de weekenden zijn er een ZOOM-meetings om live jouw vragen te beantwoorden en om je feedback te geven op je huiswerkopdrachten.

De opleiding wordt afgesloten met een examendag. Het examen bestaat uit alle vooraf ingeleverde huiswerkopdrachten, een praktijkgedeelte en een schriftelijke toets (meerkeuzevragen en open vragen).Praktische informatie over de WOOFCAMP-opleiding

Data

2024
eekend 1  17 & 18 februari
Weekend 2 
9 & 10 maart
Weekend 3 
29 & 30 maart
Weekend 4 
19, 20 & 21 april
Examendag 
18 mei

Zoom-meetings in de tussengelegen weken. Exacte dag en tijd wordt tijdens de opleiding gecommuniceerd. Meetings worden opgenomen mocht je er niet bij kunnen zijn.

Waar

De opleiding vindt plaats in Haarlem en omgeving.

Accreditatie

De opleiding is erkend door SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundigen) en levert je 12 punten op.

Tijden

Over het algemeen beginnen we om 9:30 en duurt een lesdag tot 17:30. Er zijn voldoende pauzes en we nemen een uur lunch pauze.

In weekend 3 wijken we af van de standaard. Dan beginnen we op vrijdagnamiddag om ca. 17:00 en ronden we af om ca. 20:30. De zaterdag heeft een lesblok tussen 9:30-13:00 en van 15:00-17:30. Er is een langere pauze en je regelt zelf je lunch (bijvoorbeeld aan het strand waar we ook weer gaan sporten).

Tijdsinvestering

De opleiding bestaat uit 75 contacturen (dat zijn de opleidingsweekenden, de zoom-meetings en de examendag). Per contactuur adviseren wij om 1 tot 1,5 uur studietijd vrij te houden voor het lezen van de theorie, het uitwerken van opdrachten, het voorbereiden van les-elementen en het leren voor het examen. Dat komt neer op op 6-8 uur per week.

Dit heb je nodig

 • Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig. 
 • De opleiding wordt gegeven op HBO denk niveau.
 • We raden je aan om zelf te gaan bootcampen als je daar geen ervaring mee hebt. Je kan ook alvast WOOFCAMP-lessen gaan volgen bij een instructeur in jouw buurt. 
 • Kennis van hondengedrag en -communicatie is een pré, maar je leert er alles over in de opleiding.
 • Een eigen hond of een ‘bonus’hond om tijdens de opleidingsdagen mee te sporten.
 • Neem een bench mee, want tijdens de theorie liggen de honden in hun bench.

Samengevat in een "hondenkoekje"

Leer in 4 opleidingsweekenden verdeeld over 3 maanden hoe je op een leuke, laagdrempelige en veilige manier kan sporten met hond en mens en al gaande met ze werkt aan hun relatie en eventueel probleemgedrag bij de hond.

Leer hoe je coachend lesgeeft zodat je een professionele en uplifting sfeer kan waarborgen tijdens je lessen waarin iedereen afgestemde aandacht en tips krijgt zonder dat de flow van de les in gevaar komt.Ontvang persoonlijke begeleiding in jouw eigen leerproces.
Oefen met lesgeven en ervaar vooral ook hoe leuk WOOFCAMP is.
Begin met je eigen bedrijf en biedt deze leuke sport aan onder de vlag van WOOFCAMP als licentiehouder. 

Investering

De complete opleiding WOOFCAMP-instructeur kost EUR 1.950,- (exclusief BTW).
Een herkansing kost 175,- (exclusief BTW) per onderdeel.


Lijkt het jou fantastisch om op een leuke, laagdrempelige en veilige manier met hond én mens te sporten en al gaande aan de relatie en eventueel probleemgedrag te werken?

Schrijf je dan in voor de opleiding. We starten 17 februari 2024.

Laten we bellen

Schrijf je in voor een vrijblijvend en oriënterend gesprek.

Ontvang de brochure

Schrijf je hier in om de brochure te ontvangen van de opleiding.

Inschrijving intake

Ben je enthousiast en ga je ervoor?

Wij doen altijd een telefonische intake om te kijken of de opleiding bij je past.