Waarom is samen sporten met je hond zo goed?

Nou ja, dat is eigenlijk vragen waarom sporten überhaupt goed is. Als mensen weten we dat sporten gezond is. Waarom laten we de hond dan niks anders doen dan alsmaar achter een bal aan rennen?

Vraag je je niet af en toe af of dat niet saai wordt voor een hond? We zijn geneigd te denken van niet, omdat een hond – misschien als geen ander dier – zo ontzettend veel enthousiasme aan de dag kan leggen voor zoiets simpels als balletje gooien. En op dat vlak kunnen wij nog wel iets leren van onze viervoeters! Maar hoe stappen we uit de overtuiging dat een vermoeide hond ook altijd een blije hond is? Zorgen wij als baasjes wel voldoende voor het mentale en emotionele welzijn van onze geliefde familieleden op vier poten?

Hoe kan je ervoor zorgen dat jouw hond zich blijft ontwikkelen, blijft groeien, z’n grenzen blijft verleggen, nieuwe technieken of gedrag aanleert of juist vervelend gedrag afleert? Dat zijn vragen waar ik verderop in deze blog een antwoord op ga geven, maar eerst kijken we even wat er fysiek en mentaal allemaal gebeurt bij de hond.

Wat gebeurt er eigenlijk met het lichaam van de hond als deze altijd maar achter een bal aanrent?

Een voor de hand liggend antwoord is uiteraard eenzijdige overbelasting. Daarnaast kan veel en onstuimig rennen ook leiden tot verwondingen of beschadigingen aan de pezen en spieren of zelfs het breken van botten. Het ene ras is daar gevoeliger voor dan het andere.

Bij jonge dieren kan de beschadiging zelfs onomkeerbaar zijn, en zeker wanner het een ras met jachtinstinct betreft die daardoor als een dolle achter de bal aanrent omdat door deze activiteit zijn jachtgedrag het overneemt. Ze weten dan ook vaak niet van ophouden.

En wat gebeurt er in het koppie?

Activiteiten op hoog niveau creëren een vorm van stress in het lijf waardoor de hormonen adrenaline en cortisol worden aangemaakt. Dat geeft de hond een hogere alertheid en meer kracht om de inspanning vol te houden. Deze hormonale reactie heeft te maken met de instinctieve fight-flight response. Om te kunnen vechten heb je kracht en alertheid nodig die worden geregeld door de hormonen adrenaline en cortisol. Met deze natuurlijke reactie is niks mis. Waar het mis gaat is bij het afbouwen van deze hormonen. Na hoge inspanning is een soort cooling down niet alleen nodig voor het lijf maar ook voor het overschakelen op andere, rustgevende en de balans herstellende hormonen. Het regeneratieproces kan soms wel meerder dagen duren!

Houden we als hondeneigenaren daar geen rekening mee en is de rustfase te kort dan kan het gebeuren dat wanneer we de hond vroegtijdig weer volop in de actie laten gaan – en de hond zal het waarschijnlijk super leuk vinden, dat is het lastige – dan werken we een vicieuze cirkel in de hand waarbij een vorm van chronische stress kan ontstaan.

Honden die last hebben van chronische stress kunnen minder goed opgaan met de prikkels in hun leefomgeving. Dat is bij mensen niet anders. Hoe “zen” kan jij reageren op een jengelende kleuter wanneer jij overprikkeld van je werk waar je de hele dag lastige gesprekken hebt gevoerd en “brandjes hebt geblust” je eveneens overprikkelde dochter van de opvang ophaalt zonder dat je eerst even een momentje rust hebt gehad om de stress van de dag te ontladen? Dat dus.

Wat heeft een hond eigenlijk nodig om in balans te zijn?

Om de piramide van Maslov als uitgangspunt te nemen kunnen we zeggen dat de volgende bouwstenen in willekeurige volgorde erg belangrijk zijn voor een hond in balans:

Lichamelijke behoeften (primaire behoeften)

  • Slaap
  • Water
  • Eten
  • Beweging

Mentale behoeften (secundaire behoeften)

  • Veiligheid en zekerheid
  • Behoefte aan sociaal contact
  • Uitdagingen

Over het algemeen wordt er in de primaire, lichaamlijke behoeften wel goed voorzien. Wat ik ook gelukkig steeds vaker zie, is dat hondeneigenaren bewustere keuzes maken met betrekking tot de voeding van hun hond. Dat is een lovenswaardige trend.

Wat de secudnarie, mentale behoeften van de hond betreft valt er nog wel wat te winnen. Zeker wanneer we het over het punt uitdaging hebben. Wanneer de hond nog jong is krijgt hij puppytraining en wordt hij intensief begeleid in het aanleren van goed gedrag. Maar wat gebeurt her met deze een op een tijd wanneer de “moeilijke” pubertijd-fase voorbij is? Brengen we dan nog steeds zoveel (kwali)tijd met onze trouwe viervoeter door?

Het confronterende, maar eerlijke antwoord hierop is meestal NEE!

Het is jammer maar waar, maar wanneer de hond volwassen is geworden en zich heeft leren aanpassen aan het levensritme van de baas dan zal ongemerkt de aandacht verschuiven van de ooit nieuwe, aandacht vergende hond naar allerlei andere zaken. Logisch toch? Of niet……?

De hond blijft namelijk wel behoefte houden aan die een-op-een tijd met zijn mens. De hond blijft ook behoefte houden aan uitdaging in een vorm die bij zijn (ras)eigenschappen, interesses en levensfase past. Daarom zijn nu ook steeds meer mensen bezig met “hersenwerk” voor de hond. Denk hierbij aan bijvoorbeeld spelletjes, het snuffelkleed, speurwerk en agility.

Hoe kan ik mijn hond op een (voor mij) laagdrempelige manier blijven uitdagen?

In het verlengde van boven beschreven ontwikkelingen heeft Marit Hendriksen WOOFCAMP in het leven geroepen. Dat is sporten mét je hond waarbij jullie allebei een work-out krijgen en meer. "Het is een driedubbele win-win-win situatie," roept ze enthousiast wanneer ze met passie over WOOFCAMP vertelt. "Naast je eigen work-out, krijgt de hond lekker veel beweging, hoef je je hond niet apart nog uit te laten na een lange dag werken, je bent lekker buiten, je brengt quality time met je hond door en tussen de bedrijven wordt er gewerkt aan het (probleem)gedrag van de hond én," voegt ze met een knipoog nog even toe, "het onbegrijpelijke 'geblaf' van het baasje."

Tijdens een WOOFCAMP-sportles ben je zelf aan het sporten en doet je hond lekker mee. Je viervoeter wordt lichamelijk en mentaal uitgedaagd door allerlei oefeningen die in moeilijkheidsgraad variëren. Het wordt dus nooit saai. Daarnaast leer je spelenderwijs een heleboel over jouw hond en de andere honden in de groep. Kenmerkend van WOOFCAMP is ook het leren managen en inspelen op het energieniveau van jezelf en je hond om een oefening onder de knie te krijgen.

Voor vele deelnemers ligt in dat stukje energie-werk niet alleen de sleutel tot het verbeteren van hun relatie met hun hond, maar ook de oplossing voor veel voorkomend probleemgedrag. Daarnaast volgen de lessen altijd een gebalanceerde opbouw, waardoor inspanning en ontspanning in balans worden gebracht en hond en baas na een uur intensief sporten, relaxt en happy naar huis gaan.

Maar dit is nog niet alles. En-passant wordt er tijdens het woofcampen ook aandacht besteed aan:

  • Wat gebeurt er als het energieniveau omhoog gaat en hoe brengt men deze weer naar beneden?
  • Hoe leer je een hond iets aan, en hoe speel je met het leerproces?
  • Wat is je eigen input op het gedrag van jouw hond? En op die van een ander?
  • Wat is de invloed van de locatie op het gedrag van de hond?
  • Wat doet het voor een hond om wekelijks dat een-op-een moment met de baas te hebben?
  • Hoe kunnen verantwoordelijke mensen met een niet sociale hond (angst, agressie, etc.) nog goed te functioneren in de maatschappij? En hoe helpt WOOFCAMP hierbij?
  • Hoe fijn is het om buiten te sporten en tegelijk de band tussen jou en je hond te versterken?

WOOFCAMP is een sportief en gezond antwoord op de uitdaging om voldoende beweging, kwalitatieve een-op-een tijd en laagdrempelige mentale stimulans toe te voegen aan het dagelijkse leven van onze trouwe viervoeters.

Zin gekregen? Schrijf je bij een instructeur bij jou in de buurt.